RECEPT

Citrusos kókuszvarázs

Mennyei citromos-kókuszos sütemény, amely minden falattal frissességet és egzotikus ízvilágot hoz az asztalodra!

Mennyei citromos-kókuszos sütemény, amely minden falattal frissességet és egzotikus ízvilágot hoz az asztalodra!

Ha az élet citromot ad, készítsd el ezt a citromos-kókuszos tortát! Ez a látványos sütemény a kókusz és a citrom tökéletes harmóniáját hozza el, krémsajtos mázzal és zamatos citromos töltelékkel megkoronázva.

Mit lehet rajta szeretni? Mit nem? A puha, citromos-kókuszos piskótát a frissítően fanyar citromos krém teszi még izgalmasabbá, miközben az édes, lágy krémsajtos-kókuszos máz tökéletes egyensúlyt teremt az ízek között. Legyen szó ünnepi alkalomról vagy egy hétköznapi édességről, ez a torta garantáltan feldobja a napodat!

Ismerd meg a citromos-kókuszos torta elkészítésének titkát, és lepd meg szeretteidet vagy vendégeidet egy különleges süteménnyel, amely garantáltan elnyeri a tetszésüket!

👉 Hozzávalók


Citromos töltelékhez:

- 200 g kristálycukor
- 60 ml kukoricakeményítő
- 240 ml forrásban lévő víz
- 4 nagy tojássárgája
- 2 teáskanál reszelt citromhéj
- 80 ml friss citromlé (kb. 2 citrom leve) - bátran használhatsz citrom esszenciális olajat is!
- 2 evőkanál sótlan vaj

Tortához:
- 230 g sózott vaj, szobahőmérsékleten, plusz a forma kikenéséhez
- 400 g kristálycukor
- 4 nagy tojás, szétválasztva
- 375 g finomliszt, plusz a formákhoz
- 1 evőkanál sütőpor
- 1/2 teáskanál kóser só
- 240 ml teljes tej
- 1 teáskanál vanília kivonat

Krémsajtos mázhoz:
- 225 g krémsajt, szobahőmérsékleten
- 115 g sótlan vaj, szobahőmérsékleten
- 450 g porcukor
- 1 teáskanál vanília kivonat

Díszítéshez:
- 200 g édesített kókuszreszelék
- Citromszeletek a díszítéshez (opcionális)

👉 Elkészítés


Citromos töltelék készítése:
Egy közepes lábasban keverd össze a cukrot és a kukoricakeményítőt; fokozatosan add hozzá a forrásban lévő vizet, folyamatosan kevergetve.
Közepes lángon, állandó keverés mellett főzd, amíg a cukor és a keményítő feloldódik, kb. 2 percig.
Egy közepes tálban verd fel a tojássárgákat.
Lassan adagolj hozzá kb. 60 ml forró cukros keveréket, folyamatosan kevergetve, majd öntsd vissza a lábasba a maradék cukros keverékhez, állandó keverés mellett.
Add hozzá a citromhéjat és a citromlevet.
Főzd, folyamatos keverés mellett, amíg a keverék jelentősen besűrűsödik, kb. 3-5 percig.
Vedd le a tűzről, keverd hozzá a vajat, és hagyd teljesen kihűlni, legalább 1 órán át, időnként megkeverve.

A tortalapok elkészítése:
Melegítsd elő a sütőt 175°C-ra. Vajazd és lisztezd ki három 23 cm-es kerek tortaformát.
Egy nagy tálban verd habosra a vajat közepes sebességen egy elektromos mixerrel, kb. 1 percig.
Fokozatosan add hozzá a cukrot, és verd világos és habos állagúra, kb. 3 percig.
Add hozzá a tojássárgákat egyenként, minden hozzáadás után jól keverve.
Egy külön tálban keverd össze a lisztet, a sütőport és a sót; add hozzá a vajas keverékhez felváltva a tejjel, kezdve és befejezve a lisztes keverékkel.
Keverd alacsony sebességen, amíg minden össze nem áll.
Egy közepes tálban verd fel a tojásfehérjéket magas sebességen, amíg kemény habot nem kapsz, kb. 6 percig.
Óvatosan forgasd a tojásfehérje hab egyharmadát a tésztába, majd a maradékot is finoman keverd bele, amíg homogén nem lesz.
Oszd el egyenletesen a tésztát az előkészített formákban.
Süsd az előmelegített sütőben, amíg a közepébe szúrt fogpiszkáló tisztán ki nem jön, kb. 22-28 percig.
Hagyd a formákban hűlni 10 percig, majd vedd ki a formákból, és hagyd teljesen kihűlni rácson, legalább 1 órán át.

Krémsajtos máz elkészítése:
Egy nagy tálban verd krémesre a krémsajtot és a vajat közepes sebességen egy elektromos mixerrel, kb. 1 percig.
Fokozatosan add hozzá a porcukrot, fokozatosan keverve, amíg sima és habos állagot nem kap. Végül add hozzá a vanília kivonatot, és keverd össze.

A torta összeállítása:
Helyezd az egyik tortalapot egy tortaállványra vagy tányérra.
Egyenletesen oszlass el rajta egy réteg citromos tölteléket.
Helyezd rá a második tortalapot, és ismét kend meg citromos töltelékkel.
Helyezd rá a harmadik tortalapot, majd egy spatula segítségével vond be az egész tortát a krémsajtos mázzal.
Finoman nyomkodd rá a kókuszreszeléket a torta oldalára és tetejére, hogy egyenletesen befedje.

Tálalás és díszítés:
Opcionálisan díszítsd citrom szeletekkel a torta tetejét, hogy még mutatósabb legyen.
Szeleteld fel és tálald!


👉  Tárolási tipp:


A tortát hűtőben kell tárolni, és legfeljebb 3 napig friss marad. Fogyasztás előtt hagyd szobahőmérsékleten állni 15-20 percig, hogy a máz kissé megpuhuljon.

Végül nincs is más hátra, mint élvezni ezt a mennyei citromos-kókuszos tortát. Minden falat a tavasz frissességét és a kókusz édes lágyságát idézi, miközben a krémes máz és a zamatos citromos töltelék tökéletes harmóniát teremt. Akár egy ünnepi asztal díszeként, akár egy hétköznapi kényeztetésként tálalod, ez a sütemény garantáltan mosolyt csal mindenki arcára. Kóstolj bele, és hagyd, hogy az ízek egy pillanatra elrepítsenek egy napfényes, boldog világba! 

© Minden jog fenntartva 2025 CitromOlaj.hu